Når du jobber med søkemotoroptimaliseringen av butikken din og bruker Google Search Console for å overvåke nettstedets synlighet, kan du støte på ulike rapporter som indikerer at noen sider ikke er indeksert av Google. Det kan være bra å vite hva disse rapportene betyr og hvordan du bør håndtere dem, nedenfor lister vi de vanligste årsakene Google angir for at en side ikke er indeksert.

 

Nettadressen blokkeres av Robots.txt:

Google bruker robots.txt-filer for å avgjøre hvilke sider som skal indekseres. Hvis Google rapporterer at sider ikke er indeksert på grunn av robots.txt, er det oftest fordi sidene inneholder systemlenker, eksempelvis de under apps eller tilpasse tema-lenker. Disse lenkene er interne og ment kun for deg, og de skal derfor ikke indekseres eller vises i søkeresultatene. Dette er ikke et problem eller en feil som trenger å rettes; det er rett og slett en bekreftelse på at din robots.txt-fil gjør jobben sin korrekt.

Side med omadressering:

Når Google informerer om at den har funnet lenker med omadressering, betyr det at disse lenkene fører til en ny plassering, oftest på grunn av at innholdet har flyttet. Det kan for eksempel dreie seg om produkter som har fått en ny plass i kategoristrukturen. Google merker seg den gamle lenken og velger å ikke indeksere den siden målet for lenken nå finnes på en ny URL. Også dette er en korrekt vurdering av Google og ikke et problem som trenger å rettes.

Duplikater og kanoniske sider:

Google kan også informere om at det finnes duplikater på nettstedet ditt, der søkemotoren har identifisert flere sider som ligner på hverandre og valgt en av dem som den kanoniske versjonen – den «ekte» siden å indeksere. Dette indikerer at Google har oppdaget innhold som forekommer på flere steder på nettstedet ditt og har gjort et valg om hvilken side som bør representere innholdet i søkeresultatene. Også her er det viktig å forstå at dette ikke nødvendigvis er et problem som trenger å rettes. Det er en del av hvordan Google jobber for å organisere og presentere informasjon på internett.

Ikke funnet (404):

Google rapporterer at de har funnet en lenke som fører til en 404-side. Det kan være en gammel side fra et annet nettsted eller en side som tidligere har eksistert i butikken men blitt fjernet. Google vil sannsynligvis fortsette å forsøke å søke og indeksere siden, men det vil skje sjeldnere hvis de får samme resultat. En 404-side er ikke nødvendigvis et problem, men hvis du ønsker å rette dette, gjør du det ved å opprette en omdirigering (301) for siden. Hvordan du gjør dette, kan du lese mer om her.

 

Bra å vite:

  • Mer detaljert informasjon og flere forklaringer på Googles indekseringsrapport finnes i deres hjelpesenter, her.
  • Google er ikke feilfrie, så ta gjerne en gjennomgang av sidene som er inkludert i rapporten for å sikre at vurderingene er korrekte, noe de er i de fleste tilfeller.
  • Søkemotoroptimalisering og indeksering tar tid, Google indekserer automatisk og etter hvert som kan føre til at noen sider indekseres raskt mens andre tar lengre tid, dette er dessverre ingenting du kan påvirke fra Quickbutiks side.

Var dette til hjelp?